Master Bedroom Walk Through


Home Tour 

I believe that every master suite should be a space to retreat, a sanctuary of sorts, a place that encourages and inspires us at the start of the day and wraps its arms around us with comfort and solace as the sun sets.

One of the key things that we loved about purchasing this house as a renovator (even when the project was just a quick flip!) was the original layout. We knew that we could focus on structural changes on the kitchen side of the house, but could leave the structure for the entire south side of the house as is, with just a few changes to doorways and one minor wall change at the bathroom/laundry. The layout of all of the bedrooms in the house was pretty much perfect, they just needed a lot of cosmetic love! 

The master suite sits behind french doors just past the entry to the house, but are well within your eyesight as you open the front door. The original house had timber doors with frosted glass panels that opened up onto classic 1980s walk in robe with sliding mirrored doors with peach trim.. As the master sits off one of the main traffic zones of the house, walking past or worst having every guest walk past and look straight into the peach walk in robe was my version of a nightmare.

We replaced the glass doors with Moda profile doors from Corinthian, which we have carried throughout the home and used the Tradco Baltimore lever handles in matt black. I love that it’s a modern approach to a traditional feel. We plastered up the old entrance to the walk in robe to create a wall which we have used as a gallery moment with the pair of prints from Tash Carah above the Barnaby Lane bench seat. I love that this allows us to leave the bedroom doors wide open and as you enter the home or pass through the hallway it feels more like a gallery, than awkwardly peeking into someone’s wardrobe! 

We switched the entrance into the wardrobe to the bedroom side, and opted for an opening rather than a door. In the master we went with a timber veneer for the wardrobe cabinets to give that sense of luxury. 

Creating a sense of cohesion throughout the home was really central to the design, and one of the ways we achieved this was through the use of vertical lines and panelling. V-Groove panelling is used throughout the cabinetry in both the kitchen and living room, and in the bedroom we carried this through by using the V-Groove lining boards on the wall behind the bed.

With low ceilings throughout the house (2400mm) we needed to create a sense of space and height and vertical lines helps to do this. We opted for no bedhead, which really allows the vertical lines to create that sense of space, where as a bedhead would have drawn the eye down. The simplicity of the space allowed us to go big on the bedside pendants. The rattan pendant from Lighting Collective continues with that play on lines, and it creates the most beautiful light play when turned on.

We opted for non matching bedside tables, more of a his and hers feel. I love the character that this injects, but it also helps as the bedroom is not symmetrical, so the mismatch plays to the asymmetry of the space. 

In the bedroom it was all about texture. We opted for the most muted colour palette in this room, really wanting the materials and their textures to be the hero. We ran engineered oak floorboards throughout the entire home, which allowed us to use textural rugs underfoot in all of the bedrooms. There is something about the transition from timber to the woollen Malawi rug from Armadillo & Co that makes the softness underfoot even more pronounced. 

The linen from Cultiver in the room is what gives the space that sense of effortlessness, a pared back palette of white and smoke grey, with just a touch of black in the base pillows for contrast. 

When it came to the ensuite design, we space planned so many different options. Actually I don’t think there was a single bath/basin/shower combination that I didn’t have sketched out. Maybe by nature we think the grass is always greener?! But in the end by tweaking the location of the door into the toilet to create a bigger walk in shower, the original layout trumped all.

The  ensuite started with the tapware, as it often does in our design process. I have wanted to use the living brass range from Sussex for as long as I can remember, so this was the launching pad. There’s this sense of luxe from the brass and just a touch of bling, but the patina over time means there’s a rustic, organic feel to it. 

I wanted a tile to run down the shower wall and across the floor, to heighten the sense of space within this room, and the Mate chevron tile from Perini does this perfectly by creating a sense of movement and direction. The colour is Grigio and it’s got this earthy concrete feel to it, and my favourite element has to be the variation in colour between all of the tiles creating this beautiful random pattern. 

In the shower I opted for a reverse niche of sorts, with plenty of shower space we framed out a 90mm shelf from the floor up to 1500mm. We played on the chevron pattern by choosing the Moda white herringbone mosaic tile from Perini which runs along this little feature wall.

And just when you thought you couldn’t pack anymore tile choices into one bathroom, we switched it up for the remainder of the walls. Pastelle tiles from Perini run up to 1600mm along the walls, so they sit just half way up the oversized Flynn mirror. Topped off with the wall sconce from Lighting Collective which creates the most beautiful mood within the ensuite.

A separate toilet in the ensuite is a design debate that will divide households and designers for years to come – my vote, it’s all about personal preference, there is no right or wrong. I love that by having a separate toilet it allowed me to add yet another tile choice to the bathroom and do something completely wild. Remembering that this house was all about contrast, so despite the overriding calm and neutral palette throughout, these bold pops of character add so much personality to the home. 

The Musa paper tile from Perini, has this wallpaper like effect, I chose to wrap the tiles around 2 walls, leaving one wall white so that there is balance and some negative space for the eye to rest. Opting for only feature lighting in this room with the glass bulb pendant from Lighting Collective really adds to the drama of this space. 

It may not be everyone’s cup of tea but that’s the point when creating ‘home’ right? It has to reflect the lives of those who call it home.