Outdoor Living Walk Through


Home Tour 

Outdoor living is becoming less of a luxury and more of an essential when renovating these days as a true reflection of the quintessential Australian way of life. 

The connection to the outdoor living space is one of my favourite things about our home, there are two key connection points, the gas strut window from the kitchen and the bifold doors from the living room, which seamlessly connect the three spaces. With a large backyard and plenty of grass up the back for the kids to play, we were able to dedicate the area between the house and the pool purely to outdoor dining and living.

The existing house had a timber deck and a small patch of grass which was covered by a flat roof pergola. The old pergola was at roof line and with such low ceilings, typical of 70s and 80s  homes it created a really closed off, claustrophobic feel. We replaced the deck all the way to the pool to create enough space to section off a dining area and a lounge space and replaced the pergola with a pitched roof lodged above the roof line, creating a sense of height and space. By keeping the two gables open (so keeping just the upside down V, instead of creating a triangle with a beam) we were able to maximise the light that flows through and into the home and not block any of the view of the backyard.

My approach to the outdoor living space was the same as the space planning for indoors, we wanted to create a series of zones which brings that casual coziness to a large space. The gas strut window provides the ultimate connection between the kitchen and outdoors and we created a servery by extending the stone benchtop out underneath the window. I love that the gas strut window has no track or frame base, so with the window open the benchtop is seamless, creating an additional casual dining space which blurs the lines between indoor and outdoor dining.

With such a large expanse of decking we wanted to ensure it didn’t feel overwhelming when you walked out, so I was after quite a subdued colour. By choosing a composite decking material we were able to select from a wide range of colours, and went with the colour Antique from NewTechWood which is a really light grey. A composite deck also has the practicalities of being really durable and easy to maintain in such a high traffic area. 

When it comes to selecting furniture for an outdoor living space I always look for contrast to ensure the furniture doesn’t get lost within the space. With the subtle grey underfoot we were able to go for contrast with the teak timber in the Vela Dining Table and matching Vela Bench Seat from Satara. The addition of the timber brings warmth to the space, and the bold black legs continue the colour palette from inside the home.

To top of this area, we wanted to create the ultimate outdoor lounge, the perfect place to sit by the pool on a warm summer’s day. As with our indoor lounge we really wanted to maximise seating, so we worked with the team from Satara to create a custom designed L-shape Alp Sofa. I love that an L shape gives a really relaxed feel to the space, maximises seating with the corner section, but keeps the flow of the space really open. The Alp design has these beautiful plump cushions which make the sofa so comfortable and the durability of the design makes it perfect for outdoor living. 

The outdoor living space increases the footprint of our home and truly reflects the coastal lifestyle on the Mornington Peninsula. Blurring the lines between where the indoors ends and the outdoors begins we’ve created a space as cozy and comfortable as an indoor living room.